Wethouder Van Tongeren wil heldere afspraken schone energie

Wethouder Liesbeth van Tongeren (gemeente Den Haag) wil heldere afspraken maken met bewoners, woningcorporaties en energiebedrijven over hoe we met elkaar communiceren om samen naar schone energie te gaan. “Ik vind het vooral belangrijk dat we eigen initiatieven betrekken, bewoners mee laten denken en goed, tijdig en eerlijk informeren over de manier waarop we naar schone energie gaan.” Dat zei de wethouder vandaag tijdens de eerste bijeenkomt in de Vruchtenbuurt in Den Haag. De wethouder wil deze afspraken begin 2019 gereed hebben. Omdat alle gemeenten in Nederland voor dezelfde grote uitdaging staan, kunnen andere gemeenten van dit Haagse initiatief – afspraken over communicatie – gebruik maken.  

Enorme opgave 

De enorme en uitdagende opgave, waar alle gemeenten in Nederland voor staan, gaat lukken als bewoners hun rol kunnen pakken, goed geïnformeerd zijn en goed betrokken worden. De gemeente gaat aan de slag om woningen en bedrijven in tien wijken over te laten gaan op schone energie. Voor deze ‘Groene Energie wijken’ wordt als in samenwerking met bewoners en bedrijven een wijkenergieplan gemaakt. Die samenwerking is de basis voor de verdere acties. “En om te zorgen dat bewoners weten waar ze op kunnen vertrouwen wil ik heldere afspraken maken. Met de stad wil ik tot een set heldere afspraken komen hoe we met elkaar omgaan bij deze energie overstap. Want een grote energieaanpassing doe je niet in je eentje, het kan alleen samen”, aldus Van Tongeren.

Vruchtenbuurt 

Bewoners van de Vruchtenbuurt zijn al jaren actief met verschillende initiatieven om hun wijk te ‘verduurzamen’. Het project Warm in de Wijk, met de ambitie om de ruim 4000 huishoudens die de wijk telt, van het aardgas af te krijgen, vormde de basis voor de Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt. Ruim 150 huishoudens hebben zich bij het initiatief aangesloten. Van Tongeren: “Goed en tijdig communiceren met bewoners is mijn motto. Dat is niet vanzelfsprekend dus daarom wil ik concrete en heldere afspraken maken over participatie, eigen initiatieven en informeren, zodat we Den Haag een schone, leefbare en aantrekkelijke stad wordt.” 

Er zijn codes en handreikingen die worden gebruikt voor het opstellen van de heldere afspraken. Zo heeft de gemeente Den Haag een handreiking communicatie met bewoners voor projectontwikkelaars. Ook is er een landelijke gedragscode wind op land.

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.