Vrijdag 14 september, 20.30 uur in Muzee Scheveningen: Friday Night Jazz met Jasper Staps

Soest, 17 maart 2018 Nacht van de Muziek in het Nationaal Militair Museum, NMM

Op vrijdag 14 september verwelkomt Muzee Scheveningen tenorsaxofonist Jasper Staps. Dit eerste concert van een nieuw seizoen Friday Night Jazz is getiteld ‘A Tribute to Paul Desmond’. Paul Desmond is de legendarische saxofonist die ‘Take Five’ heeft gecomponeerd. Samen met Rembrandt Frerichs – piano, Jos Machtel – contrabas en Hans Braber – drums wordt dit een West Coast Cool Jazz evenement.

Jasper Staps is zijn muzikale carrière begonnen als saxofonist. Hij speelt met volle overgave, zeer muzikaal en oprecht. In 1999 studeerde hij cum laude af aan het conservatorium met een onderscheiding voor professionaliteit. Sinds 2010 speelt Jasper in ‘The Tiny Little Big Band’. Een achtmansformatie waar ‘swing the thing’ is. Jasper is saxofonist van de begeleidingsband van Guus Meeuwis tijdens de grote stadionconcerten. Hij is vaste speler in de band van Frits Landesbergen die Edwin Rutten begeleidt. Jasper is bandleider/saxofonist van de fantastische Giantstaps Bigband. Zijn Giantstaps Bigband begeleidt onder andere Babette van Veen. Hiernaast speelt hij regelmatig met: Fluitsma en Van Tijn Bigband, Tiny Little Bigband, The Stylus Horns, Laura Fygi.

Ook is Jasper solist (en huisarrangeur) van het fanfarekorps van Koninklijke Landmacht (FKKL). In 2008 schreeft hij in opdracht van de FKKL de indrukwekkende compositie ‘Movements in Greyscales’, opgedragen aan zijn vader Frans Staps. Jasper Staps is hoofdvakdocent Saxofoon en Arrangeren aan het Fontys Conservatorium te Tilburg.

Rembrandt Frerichs is een Nederlandse jazzpianist. Als student kreeg hij van het Fonds voor excellerende jonge musici een studiebeurs voor het conservatorium van New York. Hij studeerde cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Op 22-jarige leeftijd reeds debuteerde hij op het North Sea Jazz Festival. Hij werkte samen met onder meer saxofonist Michael Brecker, die over hem zei: ‘This guy sounds great’. Rembrandt speelt in diverse eigen ensembles, zoals het Rembrandt Frerichs Trio en Levantasy. In zijn spel laat hij zich naast de Amerikaanse jazztraditie ook beïnvloeden door Arabische muziekstijlen en de filosofie.

Frerichs is hoofdvakdocent jazzpiano aan het conservatorium van Tilburg, en werkt als gastdocent aan de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ook is hij artistiek leider van enkele culturele podia, zoals het Rabo Jazz Festival (Oud-Beijerland) en de Waterfront Jazz Club (Almere). Zijn debuut-cd ‘Self Portrait’ (2007) werd genomineerd voor een Edison Award en was Album van de week op London Jazz Radio. In 2010 speelde Rembrandt Frerichs in de legendarische jazzclub Birdland in New York, samen met onder meer trompettist Michael Varekamp. Datzelfde jaar schreef NRC Handelsblad over hem: ‘Rembrandt maakt van jazz een rijker verhaal’.

Jos Machtel is een van de meest succesvolle Nederlandse basspelers. Naast de contrabas bespeelt hij ook de tuba en de trombone. Hij toerde door heel Europa, woonde en speelde in Madrid en ook in Kansas City en gaf les aan verschillende conservatoria. Hij speelt zowel traditionele jazz als meer moderne stijlen. Jos speelde onder andere met Deborah Brown, Sal Nistico, Lee Konitz, David Schnitter, Bill Barron, Philip Catherine en Woody Shaw. Hij speelt in het Brussels Jazz Orchestra en was te beluisteren op jazzfestivals als North Sea Jazz, Capetown Jazz Festival, Jazz Festival of Madrid. Hij werkte mee met Het Einde van de Wereld, een co-productie van ’t Arsenaal en del Ferro-Vaganée Group.

Hans Braber was autodidact totdat hij in 1976 naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ging om klassiek slagwerk te studeren. Hij speelde met pianist en arrangeur Bill Dobbins, Benny Bailey, Lee Konitz, Lalo Schiffrin en het Münchener Rundfunk Orchester. Hij woonde en speelde in New York en Keulen. In 1998 verhuisde hij weer naar Den Haag en ging antieke meubels restaureren, dit vak oefent hij momenteel nog steeds als kleine zelfstandige uit.

Hans is de laatste jaren weer actief in de jazz. Hij was op tournee met Don Friedman en Herb Geller, was met Ack van Rooyen voor concerten in New York en hij organiseert gigs met pianist Mike LeDonne (NYC) in Duitsland. Met de Haagse pianist Bob Wijnen en Berend van den Berg vormt hij een vast trio. Hans doet de programmering voor Friday Night Jazz at Muzee, zijn maandelijks terugkerend muzikaal hoogtepunt.

De entreeprijs voor dit concert is € 15. Houders van een Ooievaarspas ontvangen 50% korting. Het museumcafé van Muzee is op 14 september vanaf 19.30 uur geopend. Aanvang van het concert is 20.30 uur. Entreekaarten zijn verkrijgbaar via de website www.muzeescheveningen.nl of bij de receptie van het museum. Adres Muzee Scheveningen: Neptunusstraat 92 te Scheveningen. Via de website http://fridaynightjazz.net kan men zich inschrijven op onze nieuwsbrief.

Het volgende Friday Night Jazzconcert in Muzee Scheveningen vindt plaats op vrijdag 12 oktober 2018.

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.