Vrijdag 12 oktober, 20.30 uur in Muzee Scheveningen: Friday Night Jazz met Julia Philippens

Elke tweede vrijdag van de maand (m.u.v. juli en augustus) vindt in Muzee Scheveningen een optreden plaats in de serie Friday Night Jazz. De geweldige sfeer, goede akoestiek en het gezellige museumcafé zorgen keer op keer voor een bijzondere muzikale ervaring, zowel bij het publiek als bij de musici. Op vrijdag 12 oktober verwelkomt Muzee Scheveningen jazzvioliste Julia Philippens. Zij treedt op met Karel Boehlee – piano, Tobias Nijboer – contrabas en Hans Braber – drums. Julia Philippens en Tobias Nijboer maken ook deel uit van de crossovergroep Fuse, bekend als de huisband van het tv-programma ‘Podium Witteman’.

De Nederlandse jazzvioliste Julia Philippens is als musicus boven de genres uitgegroeid. Na haar klassieke opleiding is het improviseren op jazzmuziek of klassieke muziek voor haar een tweede natuur geworden.

Nadat ze haar bachelorstudie cum laude had afgerond in 2011, studeerde ze summa cum laude af voor haar jazzviool mastersdiploma, waarbij ze de aantekening kreeg dat ze een ‘unieke, baanbrekende violist is met een stralende podiumpersoonlijkheid’.

Tijdens haar studie is Julia medeoprichter van de crossovergroep Fuse waarvoor ze speelt, arrangeert en componeert. Met hun gedurfde benadering van snaarmuziek en een bijpassende podiumpresentie werd Fuse al snel een bezienswaardige formatie op het snijvlak van het Nederlandse muziekleven. Ze traden in bijna twee jaar meer dan 120 keer op, in een breed scala aan podia, zoals het Rijksmuseum, Vredenburg, Paradiso, in The Concertgebouw Tracks-serie, Wonderfeel en in clubs, kerken, concertzalen en huiskamers in heel Nederland.

Fuse is momenteel de huisband van het tv-programma ‘Podium Witteman’. Ze traden op bij ‘De Wereld Draait Door’ en waren te horen op Radio 1, 2, 4 en 6. Julia componeerde de openingstune van het kunstprogramma ‘Opium’. Fuse kreeg in 2016 een Edison nominatie voor hun debuutalbum ‘Studio’. Sinds 2012 organiseren ze hun eigen concertserie ‘ConFuse’, een platform voor talent en de creatieve speeltuin van Julia en Fuse. Onlangs vond de negende editie plaats in de North Sea Jazz Club in Amsterdam.

Dit jaar is Julia uitgenodigd voor verschillende gastoptredens bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, de Konrad Koselleck Bigband, de Philharmonic Sudwestfalen en het Zurich Jazz Orchestra. Ze heeft gespeeld en opgenomen met onder anderen Justin Dicioccio, Ed Kowalczyk, Herbert Grönemeyer, Benjamin Herman, Kinan Azmeh, Michael Borstlap, Didier Lockwood, Ruud Jacobs en Oliver Heldens.

In 2018 is Julia op tournee met haar zus Rosanne Philippens en het Peter Beets Trio in het project ‘Classic and all that jazz’.

Julia bespeelt een Riccardo Antoniazzi viool (1895) van het Nationaal Instrumenten Fonds (NMF).

Pianist en componist Karel Boehlee (1960), was vanaf zijn jonge jaren een ontdekking in de Nederlandse jazzscene. Zijn eerste opnamen hadden onmiddellijk succes, vooral in Japan, waar hij sinds 1989 regelmatig heeft opgetreden met zijn European Jazz Trio. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een van de grooste pianisten van Nederland, wat resulteerde in optredens met de allergrootste namen in de jazz, zoals Toots Thielemans en Philip Catherine. Hij treedt ook regelmatig op met beroemde Nederlandse artiesten, zoals Toon Roos, Fay Claasen en Trijntje Oosterhuis. Daarnaast is hij een veelgevraagd sessiemuzikant bij popartiesten als Gino Vanelli.

Zijn herkenbare stijl en composities maken ook steeds meer naam in Japan en Korea, waar hij steeds vaker optreedt als solist.

Naast zijn carrière als pianist is hij hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Bassist Tobias Nijboer (1985) woont in Amsterdam. Na zijn afstuderen aan het Prins Claus Conservatorium in 2008, volgde hij zijn Masters diploma aan het SUNY Purchase College in New York. Hij ontving de prestigieuze Huygensbeurs van de Nederlandse overheid om die studie in New York te volgen.

Hij studeerde bij Jan Voogd, Joris Teepe (Groningen), Mario Rossy (Barcelona), Kermit Driscoll, Todd Coolman en Doug Weiss (New York). Tobias heeft opgetreden op het North Sea Jazz Festival (2004, ’05, ’08), in jazzclubs door heel Nederland en Duitsland, Smalls Jazz Club en Birdland (NYC) en toerde door heel Canada (onder andere in Vancouver, Calgary, Edmonton, Victoria, Montreal , Quebec City, Toronto). De bands waar Tobias deel van uitmaakt zijn: Daan Kleijn Trio, Phill’s Music Laboratory, Maartje Meijer en Fuse.

Hans Braber was autodidact totdat hij in 1976 naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ging om klassiek slagwerk te studeren. Hij speelde met pianist en arrangeur Bill Dobbins, Benny Bailey, Lee Konitz, Lalo Schiffrin en het Münchener Rundfunk Orchester. Hij woonde en speelde in New York en Keulen. In 1998 verhuisde hij weer naar Den Haag en ging antieke meubels restaureren, dit vak oefent hij momenteel nog steeds als kleine zelfstandige uit.

Hans is de laatste jaren weer actief in de jazz. Hij was op tournee met Don Friedman en Herb Geller, was met Ack van Rooyen voor concerten in New York en hij organiseert gigs met pianist Mike LeDonne (NYC) in Duitsland. Met de Haagse pianist Bob Wijnen en Berend van den Berg vormt hij een vast trio. Hans doet de programmering voor Friday Night Jazz at Muzee, zijn maandelijks terugkerend muzikaal hoogtepunt.

De entreeprijs voor dit concert is € 15. Houders van een Ooievaarspas ontvangen 50% korting. Het museumcafé van Muzee is op 12 oktober vanaf 19.30 uur geopend. Aanvang van het concert is 20.30 uur. Entreekaarten zijn verkrijgbaar via de website www.muzeescheveningen.nl of bij de receptie van het museum. Adres Muzee Scheveningen: Neptunusstraat 92 te Scheveningen. Via de website http://fridaynightjazz.net kan men zich inschrijven op onze nieuwsbrief.

Het volgende Friday Night Jazzconcert in Muzee Scheveningen vindt plaats op vrijdag 9 november 2018.

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.