STREET ART IN DEN HAAG WEER FAVORIET

BIER EN BROOD SCHILDERING OP HET NDT BESTE MURAL IN DE BENELUX

Den Haag, 20 september 2018: Wist je dat de allermooiste wandschildering van de Benelux en de ABC eilanden in Den Haag staat? Op zondag 16 september hebben Bier en Brood de prijs gewonnen voor de beste mural van de Benelux + ABC eilanden bij de Street Art Awards Benelux voor hun kunstwerk op het Nederlands Dans Theater.

Vorig jaar mocht Den Haag al de prijs mee naar huis nemen toen Karski & Beyond de ‘Dutch Mural’ wonnen. Dit jaar viel kunstenaarsduo Bier en Brood in de prijzen.

De winnende mural is in 2017 tot stand gekomen toen The Hague Street Art (THSA) Janine Dijkmeijer (algemeen directeur NDT) aan toenmalig wethouder SWDC Joris Wijsmuller aan elkaar voorstelde. De schildering maakt deel uit van de reeks ‘Haagse Iconen’, een project wat voorkomt uit het plan van Hans Mahler, van het Meldpunt Graffiti (onderdeel van Dienst Stedelijke Ontwikkeling), waarmee Haagse iconen of iconische gebouwen geëerd worden met grote muurschilderingen in het centrum. Bier en Brood werd door THSA aangewezen om dit immense werk uit te voeren. Zij kregen de opdracht een ontwerp te maken waar beweging centraal stond zonder clichés zoals ballerina’s. Al vrij snel werd hun ontwerp door iedereen goedgekeurd.

De zwart-wit schildering van ruim 700m2 is in slechts in 3,5 week gemaakt. De woorden “Lucent Dans Theater” bovenop het gebouw zijn ook zwart-wit gespoten, wat het hoogste punt bijna 30 meter maakt! Bier en Brood: “Tot 10 meter gaat het allemaal prima, daarboven voel je elke beweging en lijkt de hoogwerker elk moment om te kunnen vallen.” Voor het schilderen op schaal hebben Bier en Brood eerst een raster op de wand gezet waarin elk vlak genummerd werd. Daarbij bleek het nog een uitdaging om de vlakken te tellen omdat de kunstenaars er zo dicht op stonden en geen afstand konden nemen. Daarnaast waren ze afhankelijk van de werktijden van de bouwplaats. Elke dag begonnen ze om 7 uur en in het weekend konden ze het bouwterrein niet op. Met al deze uitdagingen is het duo erin geslaagd een indrukwekkende muurschildering te maken en zijn ze terecht met de prijs thuisgekomen.

De Street Art Awards Benelux (voorheen de Dutch Street Art Awards) vond dit jaar plaats in Rotterdam na twee eerdere succesvolle edities in Amsterdam. Het was een mooie afsluiter van het gigantische street art festival Pow! Wow! Festival wat het hele weekend in de havenstad plaatsvond. In het Theater Rotterdam kwamen kunstenaars, street art organisaties én street art fans bij elkaar om deze kunstvorm te vieren.

De awards zijn bedoeld om deze openbare kunstvorm het podium te geven dat het verdient. In 10 categorieën werden awards uitgereikt. Iedereen kon werk inzenden waar vervolgens een selectie van werd gemaakt door verschillende gekozen artiesten en organisaties. Vervolgens heeft een professionele jury daar een selectie van gemaakt wat de uiteindelijk nominaties opleverde. De 7 koppige jury bestond uit een mix van experts die allemaal hun sporen hebben verdiend in de kunstwereld en / of aanverwante vakgebieden.

Categorieën:

Benelux + ABC mural, Best Artist Benelux + ABC, Best Message, Global Mural, Greatest Gallery, Local Initiative, Most Inventive, Photo + Videography, Young Talent, People’s Favourite (artist)

Jury:

Bjørn van Poucke, Mick La Rock, Peter Ernst Coolen, Ralph Keuning, Selwyn Senatori, Yasha Young, Sokar Uno.

foto: Hans Mahler

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.