STORM in Panorama Mesdag

Na de storm van 1894, 1896 H.W. Mesdag

Woeste zeeën, dreigende luchten, ravage en vissersleed: vanaf 18 november staat storm centraal bij Panorama Mesdag, met als eindpunt de storm van 1894. Te zien is een bijzondere selectie schilderijen van onder anderen Hendrik Willem Mesdag, Jozef Israëls, Louis Meijer, Andreas Schelfhout en Johannes Christiaan Schotel waarin op indrukkende wijze de overweldigende kracht van de natuur wordt verbeeld.

Storm in de negentiende-eeuwse schilderkunst

Stormen waren een populair onderwerp voor kunstenaars in de vroege negentiende eeuw. Andreas Schelfhout en Johannes Christiaan Schotel schilderden geromantiseerde voorstellingen waarin zij de nietige mens tegenover het natuurgeweld benadrukten. Rond 1850-1860, kozen de op Scheveningen werkzame kunstenaars Willem Antonie van Deventer, Louis Meijer en Jozef Israëls er juist voor om de leegte na een storm te tonen. Hun poëtische schilderijen ogen bedrieglijk vredig; pas bij nader inzien ontvouwt zich het drama.

Mesdag

Ook Mesdag greep terug op de thematiek van storm. Centraal in deze tentoonstelling is Mesdags weergave van de storm in 1894 in Scheveningen, die hij in 1896 afrondde. Zijn schilderijen van de storm van 1894 zijn echter realistischer, bijna journalistiek. De uitgesproken dramatiek en lelijkheid van de kapotte bomschuiten staan haaks op de vredige Haagse Schoolschilderijen die we allemaal kennen. De verschillende versies, waar Mesdag jarenlang aan werkte, zijn voor het eerst samen te zien in deze tentoonstelling.

Ter nagedachtenis

Kunstenaars verbeeldden storm ook vanuit een maatschappelijke functie. Bij elke ramp werd een gedenkboek gepubliceerd. Zo tekende Schelfhout de storm van 1825, die hij zag met eigen ogen: “Toen den verschrikkelijke storm en hogen watervloed allerverschrikkelijkst woede… ben [ik] daar ooggetuigen geweest van een schouwspel, waarvan bij de herdenking mij het hart nog in een krimpt”, schreef hij aan boekhandelaar Immerzeel. Zijn eerste indrukken, de uitwerking en het gedenkboek zijn gezamenlijk in de tentoonstelling te zien. Ook Mesdag werkte mee aan een gedenkboek, ter nagedachtenis van de storm van 1894.

Panorama Mesdag

Panorama Mesdag is de aangewezen plek om het thema storm in de negentiende-eeuwse schilderkunst tentoon te stellen. Niet alleen omdat het sleutelwerk van Mesdags Na de storm van 1894 zich in de collectie bevindt, maar ook omdat Mesdag het oude Scheveningen van vóór deze desastreuze storm op indrukwekkende wijze in het Panorama heeft afgebeeld. De storm van 1894 raakte Mesdag persoonlijk; hij besefte dat zijn geliefde Scheveningen nooit meer hetzelfde zou zijn. Zijn schilderijen van de storm staan symbool voor deze verandering.

De tentoonstelling ‘STORM’ is te zien van 18 november 2018 tot en met 3 maart 2019.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Schevenings Steunfonds, Stichting Mesdag-Van Houten en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland.

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.