Sortering puin en inboedel-restanten verwoeste woningen van start

In een overdekte, beveiligde loods wordt maandag 18 februari gestart met het sorteren van puin en restanten van de inboedels van de drie woningen die op zondag 27 januari bij de gasexplosie in de Jan van der Heijdenstraat zijn verwoest. De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag. “We doen dit vooral in de hoop alsnog spullen te vinden die voor de gedupeerde bewoners een emotionele waarde hebben”, zegt burgemeester Pauline Krikke.

In totaal gaat het om 11 containers met puin en inboedel-restanten, die in opdracht van de gemeente op een droge en veilige plek zijn opgeslagen. Inmiddels zijn deze door de politie vrijgegeven. Specialisten gaan deze containers vanaf maandag nauwgezet uitpluizen. Bouwmaterialen worden daarbij gescheiden van overgebleven huisraad en persoonlijke eigendommen. Tijdens de sortering, die naar schatting een week in beslag zal nemen, zal door de gemeente Den Haag ingehuurde beveiliging toezien op een goed verloop van de werkzaamheden. De sortering heeft omwille van de privacy buiten het oog van publiek en pers plaats.

Verzekeringstechnisch worden de inboedels van de drie verwoeste woningen als verloren beschouwd en vertegenwoordigen deze geen financiële waarde meer. “Een fotolijstje, de knuffel van een kind, misschien een oud theelepeltje: we kennen allemaal dat gevoel van spullen die ons om welke reden dan ook dierbaar zijn”, zegt Pauline Krikke. “Daarom willen we als gemeente alles in het werk stellen om die terug te vinden voor de bewoners van de verwoeste woningen. Dát wij iets van emotionele waarde zullen aantreffen, kunnen wij niet garanderen. Dat zal vanaf maandag moeten gaan blijken. De toezegging dat wij alles zouden doen om het mogelijk te maken, maken wij uiteraard waar”.

De gemeente beschikt inmiddels over lijsten van de bewoners van de drie huizen met spullen waarvan zij hopen dat die alsnog worden aangetroffen. Zodra de sortering is voltooid, worden de bewoners of hun (familie)vertegenwoordigers uitgenodigd om de eigendommen op te halen.

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.