Regenboogvlag voortaan jaarlijks bij Stadhuis op Coming Out Dag

Rainbow Flag

De gemeente Den Haag hangt op de Internationale Coming Out Dag vandaag voor het eerst de regenboogvlag op bij de hoofdingang van het Stadhuis aan het Spui. Wethouders Rachid Guernaoui en Robert van Asten hebben vandaag om 8.45 uur gezamenlijk de vlag in top gehesen. De regenboogvlag komt voortaan jaarlijks op Coming Out Dag in de plaats van de groengele Haagse vlag te hangen. De regenboogvlag staat symbool voor de diversiteit in seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

“In het coalitieakkoord ‘Den Haag, Stad van Kansen en Ambities’ hebben we afgesproken dat de gemeente de Coming Out Week gaat ondersteunen, en daarmee ook de campagne die is gericht op acceptatie van seksuele diversiteit. Wij werken samen aan een stad waarin iedereen mee kan doen. Dat dragen we graag uit, en met het hijsen van de regenboogvlag bij de ingang van het stadhuis doen we dat uiteraard ook naar onze eigen medewerkers en de stad”, zegt wethouder Rachid Guernaoui, die de gemeentelijke organisatie in zijn portefeuille heeft.

“We hechten als college grote waarde aan diversiteit en inclusiviteit. Het hijsen van de regenboogvlag is dan ook geen éénmalig initiatief. De gemeente Den Haag gaat dat voortaan elk jaar doen op Coming Out Dag”, voegt wethouder Bert van Alphen (Emancipatie) daaraan toe.

Met het hijsen van de regenboogvlag op Coming Out Dag komt de gemeente Den Haag tegemoet aan de wens van het gemeentelijk platform Den Haag Pride en Jong Den Haag.

Op Internationale Coming Out Dag, 11 oktober, laat de gemeente Den Haag zien dat elke geaardheid er mag zijn. Den Haag doet dat samen met de omringende regenbooggemeenten Delft, Leidschendam-Voorburg, Westland, Zoetermeer en COC Haaglanden en DWV Delft. Net als in het Atrium van het stadhuis is ook in de andere regenbooggemeenten de fototentoonstelling ‘Coming Out, Coming in’ te zien. De geportretteerden vertellen het verhaal van hun Coming Out. Donderdagmiddag 11 oktober is er vanaf 16.30 uur een debat in Filmhuis Den Haag. Esther van der Voort zal de wethouders van de vijf gemeenten uitnodigen met elkaar in gesprek te gaan over wat goed gaat en waar verbeterpunten zijn. Daarna is er de workshop ‘homonologen’, gevolgd door de voorpremière van de film ‘Girl’, die bij het Filmfestival van Cannes diverse prijzen in de wacht sleepte.

De originele regenboogvlag werd 40 jaar geleden ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker voor de Gay Freedom Day Parade van 1978 in San Francisco als symbool van lesbische en homoseksuele trots. De vlag is daarna uitgegroeid tot het icoon van de LHBT-gemeenschap (Lesbian, Homosexual, Bisexual, Transgender). De richtlijnen van de Algemene Vlaginstructie (een rijksinstructie) zullen ook donderdag 11 oktober overigens blijven gelden; voor het geval zich onverwachte gebeurtenissen voordoen waarbij vlaggen is vereist.

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.