Plaats krijgt Haagse allure terug

Tegenover het meest gefotografeerde plekje van Den Haag – de Hofvijver – ligt Plaats. Dit historische gebied op en rondom Plaats wordt heringericht. Plaats krijgt licht natuursteen en de trappen en stenen bollen bij het standbeeld verdwijnen. Het doorgaand verkeer wordt op de Kneuterdijk richting het Korte Voorhout gestuurd. De ruimte die hierdoor ontstaat, wordt een wandelgebied en loopt verder door als een punt richting de Hofvijver. De auto, fiets en tram zijn te gast.

Ontwerp
De nieuwe inrichting zorgt voor een klassieke uitstraling die aansluit bij de historische panden uit de omgeving. Het standbeeld van Johan de Witt wordt opgetild en op een andere sokkel met zitrand geplaatst zodat bezoekers kunnen genieten van het uitzicht op de Hofvijver. De hoogteverschillen zijn eruit gehaald en de natuurstenen bestrating loopt door richting de Hofvijver. Hierdoor ontstaat er een aansluitend wandelgebied tussen het Noordeinde, Plaats en de Korte Vijverberg.

Terras
De lokale ondernemers maken Plaats tot een intiem plein. Er blijft een looproute tussen de terrassen en de winkels. De ondernemers gaan samen werken aan een beeld-kwaliteitsplan. Dit is een plan waar straks de nieuwe terrassen aan moeten voldoen qua uitstraling en samenhang.

Met de omgeving
Er is intensief contact geweest met de ondernemers en bewoners van Plaats. Maar ook met belangenorganisaties en andere betrokkenen. Uit de overleggen en zienswijzen kwam onder andere naar voren dat men blij is met het voornemen om de trappen te verwijderen. Ook willen de ondernemers en bewoners geen bomen die het zicht belemmeren op de Hofvijver. Bij de nadere uitwerking van het ontwerp wordt nog gekeken naar een andere vorm van vergroening van Plaats. Ook wordt onderzocht waar groen kan worden gecompenseerd in de directe omgeving.

Kern Bijzonder
De Plaats is een onderdeel van de Kern Bijzonder. De Kern Bijzonder is een investering in de route van het Spui tot de Kneuterdijk. Deze ‘Hartlijn’ is nu nog vooral een barrière tussen de verschillende gebieden zoals de Lange Vijverberg en het Noordeinde. Belangrijk doel van De Kern Bijzonder is het aantrekkelijk maken van de gebieden om te zorgen dat bezoekers er meer tijd doorbrengen. Wethouder Richard de Mos (Binnenstad): “Plaats krijgt weer Haagse allure. Met deze herinrichting zorgen we ervoor dat het winkelend publiek langer vertoeft in de binnenstad. Goed voor de lokale economie en het toerisme!”

leave a reply