Ondertekening Convenant Vreedzame Wijk Kortenbos

Op vrijdag 5 oktober zal door betrokken organisaties en scholen in de wijk Kortenbos (Stadsdeel centrum) en de gemeente Den Haag een intentieverklaring ‘Vreedzame Wijk’ worden getekend. Daarmee is Kortenbos, naast Vrederust (Escamp), de tweede Vreedzame Wijk in Den Haag. 

Een jaarlijks zomerfeest, het afstemmen van het activiteitenaanbod en gezamenlijk gebruiken van openbare buitenruimte. In Kortenbos werken wijkorganisaties al een aantal jaren nauw met elkaar samen. Met de intentieverklaring ‘Vreedzame Wijk’ wordt de volgende stap gezet om deze samenwerking vanuit één gezamenlijke visie aan te pakken.

Begin 2018 is er een start gemaakt in gesprekken met wijkpartners over het inzetten van de Vreedzame Wijk methode. Bijna 30 professionals uit de wijk hebben inmiddels deelgenomen aan de Vreedzame Wijk training. Samen werken aan een Vreedzaam Kortenbos is iets waar velen zich voor willen inzetten.

Als volgende stap maken de kinderen op school, in de opvang en ook bezoekers in het buurthuis kennis met de vreedzame gedachtegang. Ook worden er wijkmediatoren opgeleid en zal de Vreedzame Wijk steeds meer een zichtbare plek krijgen bij activiteiten en projecten die in de wijk gaan plaatsvinden

Opening met feestelijk optreden van 450 kinderen  

De officiële start van Kortenbos als vreedzame wijk wordt begeleid door een feestelijk optreden van 450 kinderen van de Carolusschool en de Meester Schabergschool. Hiernaast gaan de kinderen ook een vreedzame wijk rap opvoeren. De Haagse wethouder Kavita Parhudayal (Jeugd) omarmt het initiatief en zal het convenant namens het College tekenen. “Wat een prachtig initiatief! Samenleven in een stad gaat niet vanzelf. Je moet aandacht hebben voor hoe je met elkaar omgaat, samenwerkt, en hoe je voor elkaar zorgt”, aldus Kavita Parbhudayal.

Van een vreedzame school naar een vreedzame wijk  

Op de Vreedzame Scholen wordt al vanaf de start met kinderen gepraat. Over wat voor school zij willen hebben en hoe zij er zelf aan kunnen bijdragen om de school zo te laten worden. Kinderen leren gezamenlijk besluiten te nemen, conflicten op te lossen, verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf en de gemeenschap. Omgaan met diversiteit maakt hier ook deel van uit. Deze vaardigheden werken ook buiten de school. En naarmate de principes van Vreedzaam door meer opvoeders in de wijk worden gedeeld en toegepast, wordt opvoeden vanzelf ook iets dat je samen doet.

De gemeente stimuleert initiatieven die mensen veerkrachtig maken en eigenaarschap geven voor hun wijk. De gemeente wil dat alle mensen meedoen in de samenleving. Binnen hun mogelijkheden moeten zij de regie kunnen nemen over hun eigen leven. Dit vraagt om veerkracht, solidariteit, zorgen voor jezelf en voor de ander. De gemeente wil randvoorwaarden scheppen om dit mogelijk te maken. Dit is helemaal in lijn met de uitgangspunten van het concept van de Vreedzame Wijk.

Deze partijen werken samen aan de Vreedzame Wijk Kortenbos: 

Gemeente Den Haag, Stichting Jeugdwerk Den Haag, Zebra Welzijn , de Carolusschool, de meester Schabergschool en kinderopvang 2Samen, streetsport, de wijkagenten, CJG, Prins 27

Locatie: Wijkpark Kortenbos

Datum: Vrijdag 5 oktober

Tijd: 13.30 uur tot 14.30 uur

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.