Kroon op het werk voor 6 vrijwilligersorganisaties

Op maandag 3 december jl. kregen zes Haagse organisaties een keurmerk uitgereikt van wethouder Kavita Parbhudayal. ‘Krijgen’ doet eigenlijk tekort aan de prestaties die de organisaties hebben geleverd. Stuk voor stuk hebben ze keihard gewerkt om hun vrijwilligersbeleid goed op orde te maken of te houden, of het nu ging om het landelijke of Haagse keurmerk voor (vrijwilligers)organisaties. Met haar aanwezigheid onderstreept wethouder Parbhudayal het belang van vrijwilligerswerk voor onze stad. “Vrijwilligers zijn de kampioenen van de stad” aldus de wethouder.

Landelijk én stedelijk keurmerk
Het Haags Keurmerk voor Vrijwilligersorganisaties (HKV) is bedoeld voor de kleinere vrijwilligersorganisaties die zonder of met een gering aantal betaalde krachten hun werk doen. Daarmee onderscheidt het Haagse keurmerk zich van het landelijke keurmerk Goed Geregeld van het NOV. Het ijveren naar de keurmerken is voor organisaties een waardevol proces. Ze creëren er draagvlak en continuïteit mee en voor vrijwilligers is het een waarborg dat ze in goede handen zijn.

In Den Haag hebben momenteel zo’n 65 organisaties een certificaat voor goed vrijwilligersbeleid.

Organisaties die een HKV ontvingen:
•    Stichting Gezond Samenwerken

Organisaties die Goed Geregeld ontvingen:
•   Stek
•   Stichting Yasmin
•   SchuldHulpMaatje Den Haag
•   VTV  (Stichting Vrijetijdsbesteding)
•   HWW Vrederust-West

Mystery guest
Adviseurs van PEP Den Haag begeleiden de organisaties bij het certificeringstraject. Het HKV-traject is pas rond nadat er een ‘mystery guest’ of testvrijwilliger is langsgekomen. Deze controleert of het beleid niet alleen papierwerk is, maar ook in de praktijk wordt toegepast.

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.