GroenLinks: zet belangen huurders en starters op de eerste plaats

Vandaag spreekt de Haagse gemeenteraad over de nieuwe woonagenda. Hierin staat hoe het stadsbestuur in de komende jaren ervoor wil zorgen dat genoeg Hagenaars een betaalbare woning kunnen krijgen, en hoe de stad om zal gaan met de snel groeiende bevolking. GroenLinks Den Haag is blij met de voorgenomen maatregelen, maar signaleert ook dat huurders en kopers nog steeds een te zwakke positie hebben ten opzichte van verhuurders en projectontwikkelaars. Daarom pleit de fractie voor meer maatregelen die huurders, starters en bijzondere doelgroepen op de woningmarkt direct versterken en ondersteunen.

GroenLinks ziet verschillende manieren waarop dit geregeld kan worden. Potentiële huurders moeten beter worden geïnformeerd over hun rechten en over de regels waar verhuurders zich aan moeten houden. De gemeente moet daar meer voor doen en er ook beter op toezien dat verhuurders zich aan de regels houden. Over het ongeoorloofd in rekening brengen van contractkosten stelde GroenLinks eerder dit jaar samen met de SP schriftelijke vragen aan het college. Beide partijen zijn van mening dat het Huurteam meer kan betekenen voor gedupeerde huurders.

“Niet alleen huurders, ook mensen die een kluswoning, een tiny house of een locatie voor groepswonen willen, moeten meer kansen krijgen” aldus raadslid Mariëlle Vavier. “De gemeente is best welwillend, maar het beleid is nog te hap-snap. We moeten veel actiever en stoerder zijn in onze ondersteuning van deze groepen en hun belangen niet laten ondersneeuwen door de grote jongens met een dikke portemonnee.”

GroenLinks wil ook meer aandacht voor een vaak vergeten groep: de jongeren in de jeugdzorg. Zij moeten wanneer zij de leeftijd van 18 bereikt hebben de jeugdzorg verlaten en hebben dan meestal geen onderdak. Dit kan resulteren in hoge schulden of zelfs dakloosheid. Eerder dit jaar pleitte Vavier er al voor dat deze jongeren zich al op hun 17e moeten kunnen aanmelden voor een sociale huurwoning. Ook moeten zij beter begeleid worden in het vinden van een woning die bij hen past. Vavier: “De gemeente heeft doorstroommakelaars die mensen helpen om een nieuwe woning te vinden die past bij hun persoonlijke situatie. Wat GroenLinks betreft gaat zo’n makelaar jongeren uit de jeugdzorg ook helpen in de zoektocht naar een eigen woning: daarmee bieden we ze een stabiele basis voor hun volwassen leven.”

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.