Gemeente Den Haag presenteert ontwerp-economische visie 2030

De gemeente Den Haag presenteert vandaag haar ideeën voor de groei van de lokale economie tot 2030. Dat is belangrijk, omdat de economische groei betekent dat iedereen in de stad kan meedoen en het woon- en leefklimaat nog beter wordt dan het nu al is. Met de ontwerpvisie opent Den Haag het gesprek met de stad en de regio om  tot een definitieve economische visie te komen en hier vervolgens mee aan de slag te gaan. Het college wil met deze visie de stad mooier, sterker en levendiger maken.

Den Haag heeft veel om trots op te zijn: de unieke ligging aan zee met een kustlijn van 11 kilometer, en een toonaangevende positie als internationale stad van vrede en recht. “Daar kunnen we méér munt uit slaan,” zegt wethouder De Mos (Economie). “Den Haag is een prachtige stad, de mooiste stad van Nederland zelfs, en daar mogen we trots op zijn. We kunnen echter niet op onze lauweren rusten. De stad moet nog beter bekend staat als een fantastische plek om te wonen, bezoeken en zaken te doen. Met een nieuwe economische visie kunnen we er een schepje bovenop doen.

Den Haag gaat dit doen door de successen voort te zetten in het toerisme, het congressen- en evenementenbeleid en de haven. Maar ook op gebied van ondernemerschap, Impact City – bedrijven die werken aan een betere wereld -, veiligheid en het profiel als internationale stad van vrede en recht intensiveert de gemeente Den Haag haar bestaande beleid. Waar nodig worden er nieuwe keuzes gemaakt met de economische visie: de economie wordt diverser met nieuwe sectoren, de kracht van de rijksoverheid  en de kennisinstellingen zoals Universiteit Leiden, TU Delft en de Haagse Hogeschool worden meer benut. Daarnaast wordt de digitale economie omarmd als aanjager van groei en wordt er meer ruimte gecreëerd voor de komst en groei van bedrijven.  Het werken aan de economische groei is niet een alleen een zaak van het stadsbestuur: samenwerking met partners van binnen en buiten de stad is essentieel. Deze samenwerking wordt versterkt.

Wethouder Bruines (Kenniseconomie): “Met de komst van universiteiten, startups  en nieuwe bedrijven heeft Den Haag zich al ontwikkeld als kennisstad. De recente komst van Yes!Delft is hier een heel mooi voorbeeld van. Deze ontwikkelingen moeten we doorzetten, want de toekomst ligt in de digitale economie. Hiermee geven we ook een nieuwe dimensie aan de kracht van Den Haag als Internationale stad van Vrede en Recht. Maar er liggen ook veel kansen in andere sectoren. De sterke ontwikkeling van Technology Park Ypenburg laat bijvoorbeeld zien dat er ook veel kansen zijn in de nieuwe maakindustrie. Met een nieuwe economische visie gaan we dit in een hechte samenwerking met de stad en regio verder uitbouwen.

De komende maanden voert de gemeente gesprekken met belangrijke partijen en betrokkenen in de stad en regio. De uitkomsten worden vervolgens verwerkt in de definitieve economische visie 2030. Tegelijk met de definitieve visie wordt één economische agenda uitgewerkt voor deze collegeperiode: het spoorboekje waarin de gemeente beschrijft wat en hoe ze dit gaan doen en met welke middelen. Samen met de economische agenda 2019 – 2023  wordt de economische visie voor de zomer vastgesteld. Hiermee kan het college de komende periode – met de stad en regio – aan de slag.

 

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.