Gemeente Den Haag pionier voor aardgasvrije wijk

Gemeente Den Haag gaat als pionier aan de slag om de wijk Bouwlust/vrederust van aardgas naar schone energie te krijgen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) heeft uit tal van aanvragen uit het hele land gekozen voor onder andere deze wijk. In samenwerking met bewoners wordt eerst een wijkenergieplan gemaakt. Het uitgangspunt van een wijkenergieplan is dat het duurzaam en betrouwbaar voor de bewoners moet zijn.

Wethouder Liesbeth van Tongeren: “Ik ben erg blij dat Het Rijk ons als pionier gaat ondersteunen in het Rijksprogramma. Den Haag heeft een bijdrage van 4,8 miljoen aangevraagd. Hiermee zetten we een grote stap om de eerste woonwijk in Den Haag aardgasvrij maken. Om het succesvol te maken is het essentieel bewoners goed te betrekken bij het hele proces. Zodat zij goed betrokken en geïnformeerd zijn. Dus we gaan nu eerst in overleg met de bewoners.”

Eerder deze week kondigde de wethouder aan dat zij begin 2019 met de bewoners, woningcorporaties en energiebedrijven heldere afspraken wil maken over hoe bewoners mee kunnen denken en hoe ze goed, tijdig en eerlijk worden geïnformeerd. De gemeente Den Haag heeft 4,8 miljoen aangevraagd om de wijk Bouwlust/Vrederust aardgasvrij te maken. De komende jaren gaat de gemeente aan de slag om woningen en bedrijven in tien ‘Groene Energie Wijken’ over te helpen stappen op schone energie.

Totstandkoming selectie

Het ministerie van BZK heeft van 75 gemeenten een plan ontvangen voor deelname aan het programma Aardgasvrije Wijken. Met het programma wil het ministerie met zogeheten proeftuinen de kennis vergroten over het succesvol aardgasvrij maken van woonwijken. Een Rijksadviescommissie heeft een selectie gemaakt.

Gemeente Den Haag heeft tweeaanvragen ingediend: voor Bouwlust/Vrederust en de Vruchtenbuurt. ”Jammer dat de Vruchtenbuurt geen bijdrage ontvangt voor hun initiatief Warm in de Wijk. Als er voor 2019 een rijksbijdrage beschikbaar komt voor proeftuinen met aardgasvrije wijken, zet ik mij in voor weer een mooi Haags project.” , aldus Van Tongeren.

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.