Gebied rond Hollands Spoor wordt moderne woon-werkwijk

Den Haag gaat de komende jaren minstens drieduizend nieuwe woningen en duizenden vierkante meters kantoorgebouwen ontwikkelen rondom station Hollands Spoor. Dat maakte wethouder Boudewijn Revis (Stadsontwikkeling, Wonen en Scheveningen) vandaag bekend. In januari van dit jaar presenteerde het stadsbestuur plannen voor het economische centrum rondom de drie Haagse intercitystations. Die plannen bevatten onder andere 10.0000 woningen. Vandaag volgt de eerste uitwerking. Wethouder Boudewijn Revis: “De stad groeit, dat is een prachtige kans. Maar de problemen op de woningmarkt zijn nú urgent en daarom wil ik tempo maken. Den Haag is een geweldige woon- en werkstad, dat moet zo blijven.”

Binnen het rondom de drie grote stations gelegen Central Innovation District (CID) is het gebied bij station Holland Spoor het eerste dat wordt aangepakt. Dit voormalige havengebied, waar de Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan zijn gevestigd, wordt de komende jaren ontwikkeld tot een aantrekkelijke en levendige stadswijk voor bewoners, studenten en ondernemers. Wethouder Revis: “In Den Haag hebben we ervoor gekozen de gebieden rond de drie stations aan te pakken. Daarmee laten we de rest van de stad zoveel mogelijk met rust.”

Grote hoeveelheid betaalbare huurwoningen

Het Haagse stadsbestuur heeft in het coalitieakkoord afgesproken dat bij nieuwbouw de norm van 30% sociale woningbouw wordt gehanteerd. In deze plannen is een fors deel van de nieuw te bouwen woningen bestemd voor sociale- en middeldure huurwoningen. Revis: “In Den Haag moet voor iedereen een huis zijn, voor student én starter, voor ondernemer én verpleger.”

HS-kwartier: toplocatie voor hoofdkantoren

Het gebied aan de Laakhavenzijde van station Holland Spoor wordt het HS-kwartier en heeft als ruggengraat de Waldorpstraat. Deze straat wordt een groene en aantrekkelijke stadsboulevard: de centrale ontmoetingsplek van het gebied. Daaromheen komen 1500 tot 2000 woningen, goed voor maximaal 130.000 vierkante meter. Het stadsbestuur wil dat 30% hiervan bestemd is voor sociale huur. Ook komt er ruimte voor onder andere onderwijs, horeca, start ups en andere bedrijvigheid beschikbaar: minstens 75.000 vierkante meter. Hiermee wordt dit gebied één van Nederlands meest aantrekkelijke locaties voor hoofdkantoren van (inter)nationale bedrijven. Zo krijgt de gedachte van het Central Innovation District vorm: een bruisende zone voor wonen, werken én leven.

Haagvlietpoort: betaalbaar en aantrekkelijk

De Haagvlietpoort, het gebied rondom het Rijswijkseplein en het spoor, ligt slechts 900 meter van het Spui maar is nu nog onaantrekkelijk. Dat biedt kansen: het is versteend, maar wordt vergroend. Het wordt een prettige ruimte die Laak, de binnenstad en de Binckhorst verbindt. Daaromheen komen 1500 woningen waarvan 30% sociale huur en 20% middeldure huur. Ook hier komt commerciële- en kantoorruimte, zo’n 8000 vierkante meter. Het gebied gaat daardoor een volwaardig stuk binnenstad worden wat bijdraagt aan leefbaarheid en de economie.

Nieuwe stedelijke parel 

De initiatiefnemers die in Laakhavens actief zijn, willen er samen met de gemeente een succesvol woon-, werk- en kennisgebied van maken. Zo krijgt het station Holland Spoor met een extra entree twee nieuwe gezichten en worden de openbare ruimte en de voorzieningen flink aangepakt, zodat alle bewoners profiteren van de plannen. Daarbij is afgesproken de buurt betrokken blijft. Revis: “Ik wil dat hier één wijk komt, zodat nieuwe bewoners én huidige bewoners samen kunnen profiteren. Juist op die manier wordt het nieuwe gebied een stedelijke parel binnen de Haagse grenzen.”

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.