Eerste vier ‘Lief-en-Leedstraten’ in Den Haag bekend

Zorgwethouder Kavita Parbhudayal gaf op woensdag 20 februari het officiële startsein voor de Haagse ‘Lief-en-Leedstraten’. De eerste enthousiaste bewoners uit de straten in de pilotgebieden kregen uit handen van de wethouder een ‘Lief en Leedpotje’, waarmee ze buren met wie het even niet zo goed gaat een hart onder de riem kunnen steken. De pilot start in de straten van de Mijtenstraat (Schilderswijk), Hegemanwater (Ypenburg) François Valentijnstraat en Jan van Riebeeckstraat (Bezuidenhout-West).

Wethouder Kavita Parbhudayal: “Eenzaamheid is een probleem dat we als gemeente niet alleen kunnen oplossen. Eenzaamheid kan alleen gekeerd worden als overheid, verenigingen, ondernemers, professionals en de bewoners de handen ineen slaan. Daar hebben we alle Hagenaars voor nodig: familie, buren en vrienden. Want het doorbreken van eenzaamheid is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Samen zorgen we ervoor dat iedereen in Den Haag mee kan doen.

Lief-en-Leedaanpak
De ‘Lief-en-Leedaanpak’ is ontwikkeld door Opzoomer Mee Rotterdam om buren op straatniveau wat meer naar elkaar om te laten kijken. Per straat worden zogenaamde gangmakers gezocht. Gangmakers zijn bewoners die nu ook al naar anderen omkijken, een oogje in het zeil houden en die je om een boodschap kan vragen. Deze gangmakers worden gestimuleerd om zich actief in te zetten voor het lief en leed in de straat.

Tijdens de pilot worden de gangmakers gestimuleerd om een compleet straatnetwerk op te bouwen. Zo signaleren zij met wie het in de straat niet zo goed gaat of wie vereenzaamt. Het ‘Lief-en- Leedpotje’, dat een onderdeel is van deze aanpak, biedt de gangmakers de gelegenheid om namens de straat een klein geschenkje of boeketje aan te bieden. Zo steken zij hen een hart onder de riem. Dit moment is ook een goed startmoment voor een gesprek tussen de buurtgenoten.

Actieplan Eenzaamheid
De pilot ‘Lief-en-Leedstraten’ is een initiatiefvoorstel van Groep De Mos en maakt deel uit van het Actieplan Eenzaamheid. Met een grootschalige campagne wil zorgwethouder Kavita Parbhudayal het percentage Hagenaars dat zich eenzaam voelt omlaag brengen. “Meer dan 50 procent van de Hagenaars voelt zich in meer of mindere mate eenzaam, dat vind ik onacceptabel. Dat is de reden dat we dit actieplan hebben ontwikkeld en de komende jaren 2,3 miljoen euro extra gaan investeren in onze strijd tegen eenzaamheid“, aldus wethouder Kavita Parbhudayal.

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.