Den Haag verruimt winkeltijden

Alle winkels in Den Haag mogen op zon- en feestdagen voortaan open zijn van 10:00 uur tot 23:00 uur. Bestaande avondwinkels met een ontheffing in de hoofdwinkelstructuur mogen bovendien tot 02:00 uur ’s nachts openblijven, twee uur langer dan nu het geval is.

Dat staat in het raadsvoorstel dat het College van B&W vandaag naar de raad stuurt. Den Haag wil de beste winkelstad van Nederland zijn. Wethouder Richard de Mos (Economie): “We merken bij ondernemers en consumenten dat er behoefte is om op andere tijden te kunnen shoppen. De keuze en ruimte geven wij met dit nieuwe voorstel. Hiermee laten we zien dat Den Haag dé winkelstad is. Dat is goed voor onze lokale economie en het mkb, dat hier volop van profiteert.”

Wethouder De Mos is blij met het nieuwe voorstel. “Het is slim om in de hele stad dezelfde regels te hebben, want dat maakt het duidelijker voor ondernemers en het winkelend publiek. En het maakt het handhaven op de openingstijden ook makkelijker.”

De huidige winkeltijden zijn bepaald in 2006. Sindsdien is de landelijke Winkeltijdenwet aangepast en kunnen gemeenten meer hun winkelopeningstijden aan de lokale situatie aanpassen. Daarnaast is in de afgelopen twaalf jaar het aankoopgedrag van consumenten veranderd: ze winkelen vaker op zondag en het online winkelen geeft de consument de mogelijkheid 24 uur per dag dingen te kopen via het internet. Winkeliers in de winkelgebieden in Den Haag willen daar graag op inspelen.

De Mos: “De verruiming van de tijden geldt niet voor de avondwinkels in woonwijken, om overlast te voorkomen. Bij meldingen van overlast handhaven we bovendien. Voor de horeca is er een ander beleid op openingstijden, het gaat hier specifiek om de winkels in de stad.”

Wanneer de nieuwe winkeltijden ingaan, staat nog niet vast. Het raadsvoorstel wordt eerst besproken in de Commissie en daarna vastgesteld tijdens een raadsvergadering later dit jaar.

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.