Den Haag ruimt op – Inzameling achtergelaten fietsen

Tussen april en oktober 2018 zijn de Haagse toezichthouders begonnen gebieden met veel achtergelaten fietsen op te ruimen. In deze periode zijn 11.814 achtergelaten fietsen en wrakken naar het Fietsdepot Haaglanden gebracht (zie ook RIS 301791). Deze aanpak bleek zo succesvol dat de gemeente vanaf dit jaar iedere buurt in Den Haag op achtergelaten fietsen controleert.

“Na de pilot in bepaalde gebieden zijn we dit jaar begonnen met handhaven in de héle stad. Onze toezichthouders controleren elke straat minstens een keer per jaar op achtergelaten fietsen. Waar nodig vaker,” aldus wethouder Richard de Mos (Buitenruimte).

Achtergelaten fietsen
Achtergelaten fietsen zijn een grote ergernis voor bewoners. Er blijft te weinig stallingsruimte over voor fietsen die wel worden gebruikt. Bovendien maken achtergelaten fietsen de straten rommelig. Sinds vorig jaar geldt daarom in heel Den Haag: fietsen mogen niet langer dan 28 dagen ongebruikt op straat staan. In drukke gebieden, zoals de binnenstad of rondom grote stations, mogen fietsen niet langer dan 7 dagen ongebruikt in een rek of vak staan.

Kenmerken van een achtergelaten fiets
Achtergelaten fietsen zijn fietsen waar vermoedelijk niemand meer op fietst. Zo’n fiets heeft kenmerken als aanslag of mos op het zadel, roest op de ketting of onkruid dat door het frame of wiel groeit. De toezichthouders van de gemeente zijn getraind in het herkennen van achtergelaten fietsen.

Handhaving: eerst waarschuwen, dan weghalen
Als de toezichthouders een fiets zien die vermoedelijk achtergelaten is, krijgt die fiets een waarschuwingslabel en wordt gefotografeerd. Als die fiets na 28 dagen nog steeds ongebruikt op dezelfde plek staat, krijgt de fiets nog een label. Na dag 31 haalt het Fietsdepot Haaglanden de fiets op en bewaart ‘m twee weken. Eigenaren van opgehaalde fietsen kunnen de fiets tegen betaling van de kosten van het weghalen ophalen. Niet-opgehaalde fietsen worden verkocht aan Leerwerkcentra, fietsenhandelaren en tegen een symbolisch bedrag aan goede doelen. Wrakken gaan naar ijzerhandelaren.

Inwoners kunnen helpen
Inwoners van de stad kennen de buurt als geen ander. Achtergelaten fietsen kunnen gemeld worden op www.denhaag.nl/fietsen. Op dezelfde pagina is ook de planning van de handhaving te vinden.

Foto’s: Gemeente Den Haag

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.