Den Haag ontwikkelt nieuwe markt-app met Amsterdam

Voor de tweede keer in twee weken introduceert de gemeente Den Haag een nieuwe digitale applicatie die samen met een andere grote stad is ontwikkeld. Na samen met Rotterdam het online matchingsplatform HalloWerk te hebben gelanceerd – voor werkgevers en werkfitte mensen in de bijstand – volgt maandag 28 januari Mercato. Dit is een vernieuwd Markten Administratie Systeem waarin alles wordt vastgelegd over alle markten en handelaren binnen de gemeente. Den Haag heeft Mercato samen met Amsterdam ontwikkeld. Alle data van beide gemeenten zijn strikt gescheiden. Den Haag ziet alleen de Haagse gegevens en niet de Amsterdamse en visa versa.

“Gemeenten kennen veelal dezelfde diensten en soms hebben die de neiging ieder voor zich het wiel uit te vinden. Des te blijer ben ik met deze samenwerking tussen Den Haag en Amsterdam. Op die manier versterken we elkaar. Kennis delen levert grote voordelen op. Het is beter voor de samenwerkende gemeenten, en uiteindelijk beter voor de klanten die zij bedienen”, zegt wethouder Rachid Guernaoui, die onder meer ICT in zijn portefeuille heeft.

Mercato bestaat uit twee delen: het mobiele gedeelte, waarmee marktcontroleurs – met behulp van een iPad – af-/aanwezigheden, daguitdeling, meldingen van toezicht en handhaving kunnen registreren; en daarnaast kan Mercato ook worden gebruikt voor het vastleggen van standplaatsen, het registeren van de markthandelaren en eventuele vervangers en automatisch facturatie.

Mercato werd in Den Haag al langer gebruikt. Amsterdam wilde de applicatie ook. Omdat Amsterdam meer markten en handelaren kent, heeft het een aantal nieuwe functionaliteiten geïntroduceerd. Door samen op te trekken bij het vernieuwen van de applicatie, kunnen deze functionaliteiten nu ook door Den Haag worden gebruikt. Zo kunnen voor de met pin betaalde leges betaalbewijzen worden afgedrukt en meegegeven, en marktpassen zelf worden geprint en uitgereikt.

Rachid Guernaoui: “Mercato zal in de toekomst nog verder worden doorontwikkeld voor beide gemeenten. Op dit moment levert het voor collega’s en marktondernemers al zoveel voordelen op, ook kostenvoordelen, dat de samenwerking tussen Den Haag en Amsterdam naar meer smaakt”.

foto:  gemeente Den Haag/Emmy de Graaf

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.