Den Haag gaat de hoogte in rond de stations

Het college van B & W wil de gebieden rond Den Haag Centraal, Laan van NOI en Laakhaven/Hollands Spoor de komende jaren met prioriteit tot verdere ontwikkeling brengen.

In deze gebieden, onderdeel van het zogeheten Central Innovation District (CID), worden vanaf 2020 naar verwachting tussen de 7.700 en 11.500 woningen gerealiseerd. In alle drie de gebieden worden wonen, werken, ondernemen en recre√ęren gecombineerd en wordt voor hoogbouw gekozen. De skyline van Den Haag krijgt daarin verder vorm.

De grote lijnen voor deze ontwikkeling staan in de brief die wethouder Boudewijn Revis (Stedelijke Ontwikkeling en Wonen) vandaag heeft gestuurd aan de gemeenteraad. De brief is een eerste uitwerking van de ambities op dit punt in het coalitieakkoord ‚ÄėDen Haag, stad van kansen en ambities‚Äô.

‚ÄėBouwinspanningen intensiveren‚Äô

Boudewijn Revis: ,,Den Haag heeft al woningen tekort en het aantal Hagenaars gaat de komende decennia naar verwachting fors stijgen. We zullen onze bouwinspanningen dus moeten intensiveren. In ons coalitieakkoord hebben we ervoor gekozen dat in een beperkt aantal gebieden te gaan doen. Het Central Innovation District is er √©√©n van‚ÄĚ.

Het gaat bij de invulling van de drie gebieden niet alleen om woningen, winkels en bedrijven, maar ook om scholen, speelplekken en recreatieve voorzieningen. ,,En we vinden groen en openbare ruimte belangrijk voor de leefbaarheid in de stad. Uiteraard spelen mobiliteit en duurzaamheid ook een grote rol‚ÄĚ.

Revis wijst erop dat vandaag de plannen voor morgen moeten worden gemaakt. ,,Het duurt bij dit soort grootschalige ontwikkelingen lang voordat projecten worden opgeleverd. Dan praat je over jaren. Om in de komende 7, 8 jaar gemiddeld 3500 woningen per jaar te kunnen opleveren moeten we nu de lijnen uitzetten en gebieden aanwijzen‚ÄĚ.

Betrekken inwoners bij plannen

Bij de verdere ontwikkeling van de drie gebieden rond Den Haag Centraal, Laan van NOI en Hollands Spoor worden uiteraard de inwoners en andere belanghebbenden betrokken. Revis: ,,We gaan nu eerst zogenaamde gebiedsagenda‚Äôs maken. Daarin wordt bepaald hoe we op alle verschillende deelterreinen verder gaan. De communicatie met de stad is √©√©n van de onderwerpen die daarin worden geregeld. Daarbij gaan we zeker ook zogenaamde leefbaarheidseffectrapportages maken‚ÄĚ.

In het Coalitieakkoord zijn overigens ook andere investeringsgebieden aangewezen. Het College komt begin 2019 met een nadere invulling van deze gebieden.

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.