De Vergissing “Een play reading over de koloniale oorlog die Nederland voerde in Nederlands-Indië”

In het bestaan van het theatergezelschap Het Portret Spreekt is geen voorstelling zó succesvol geweest als ‘Adieu Indië’: een stuk dat precies past bij de doelstellingen van de stichting: historische gebeurtenissen als basis voor een levendige theatervoorstelling.
‘Adieu Indië’ is meer dan 30 keer opgevoerd in Muzee Scheveningen, de thuishaven van Het Portret Spreekt. Na afloop waren de toeschouwers niet alleen enthousiast over wat zij gezien hadden, maar ook nieuwsgierig naar wat er daarna gebeurde: de voorstelling smaakte naar meer. Nu is het tijd voor dat vervolg. Het Portret Spreekt is bijzonder trots om te kunnen aankondigen dat er twee play readings zullen plaatsvinden, handelend over de periode waar Adieu Indië ophield. De schrijver van dit stuk, getiteld ‘De vergissing’, is Han Ponneker, oud-dagbladjournalist, historicus en toneelschrijver.

Nederlands-Indië was sinds de zeventiende eeuw het koloniale wingewest dat onze schatkist met honderden miljarden guldens vulde. Totdat ‘De gordel van smaragd’, zoals het liefkozend werd genoemd, in 1942 door Japan werd overvallen en de Nederlanders werden verdreven.
Na de Japanse nederlaag enige jaren later, riep de Indonesische vrijheidsstrijder ir. Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uit waar Nederland, dat zich echter nog steeds als rechtmatige eigenaar beschouwde, niets meer te zoeken had. Nederland stuurde een troepenmacht van 120.000 militairen ‘om de orde te herstellen’, en zo begon een oorlog die bijna vijf jaar duurde en meer dan honderdduizend doden kostte.
Achteraf gezien en ondanks de kennis van nu blijft het onbegrijpelijk dat een door de Duitse bezetting en de oorlog uitgemergeld en verarmd land ten koste van miljarden guldens een legermacht op de been bracht voor een hersenschim.

Auteur: Han Ponneker

 

 

 

 

Actrices: Albertine de Kanter en Linda Möller

 

 

 

 

Acteurs: Casper van Bohemen, Robert Rosier en Joop Keesmaat

Regie en bewerking: Gepke Witteveen
Productie: Gerda van der Vecht
Techniek: Rob Bertsch
Speelduur: ca. 75 minuten

Voorstellingen in Muzee Scheveningen:
– vrijdag 29 maart 2019 / aanvang 20.00 uur
– zondag 14 april 2019 / aanvang 16.00 uur

Kaarten: € 15, te verkrijgen via de website:  www.muzeescheveningen.nl of bij de kassa van Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, tel.nr. 070 3500830.
Zie ook:  www.hetportretspreekt.nl

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.