2,3 miljoen in strijd tegen eenzaamheid

De gemeente Den Haag investeert de komende jaren ruim 2,3 miljoen euro in de strijd tegen eenzaamheid. Met een actieplan Eenzaamheid en een grootschalige campagne wil zorgwethouder Kavita Parbhudayal het percentage Hagenaars dat zich eenzaam voelt omlaag brengen. ‘Meer dan 50 procent van de Hagenaars voelt zich in meer of mindere mate eenzaam, dat vind ik onacceptabel. Dat is de reden dat we dit actieplan hebben ontwikkeld en de komende jaren 2,3 miljoen euro extra gaan investeren in onze strijd tegen eenzaamheid.

Ondanks de ruim 900 initiatieven die er in Den Haag zijn om mensen te activeren en met elkaar in contact te brengen, stijgt het aantal mensen dat zich eenzaam voelt. Reden voor dit college om de strijd tegen eenzaamheid als een van haar topprioriteiten te markeren. Wethouder Kavita Parbhudayal (zorg, jeugd, volksgezondheid) presenteert vandaag het actieplan Eenzaamheid: ‘Mijn belangrijkste beweegreden is dat iedereen in Den Haag de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. We zetten in ons beleid stevig in op preventie en vroegtijdig signaleren. Als we niets doen tegen eenzaamheid kan dat op termijn gevolgen hebben voor de gezondheid.

Dokter eenzaamheid
Die strijd is niet eenvoudig, zegt de wethouder. Eenzaamheid is een complex probleem, er is namelijk geen duidelijke diagnose. De gemeente heeft al ontzettend veel initiatieven lopen om eenzaamheid te bestrijden en te voorkomen. Ondanks dat is het aantal mensen dat zich eenzaam voelt alleen maar toegenomen.

Parbhudayal vertelt dat ze in november een buurthuis bezocht waar het aantal koffie-uurtjes van 1 uur naar 3 uur per week is gegaan. ‘Ik sprak daar met vrouwen die drie keer per week koffie drinken en zich toch heel eenzaam voelen. Toen dacht ik: met nóg een koffie-uur lossen we dit enorme probleem niet op. Deze realiteit vraagt om een vernieuwende aanpak.

Profiel per wijk
Er moest allereerst meer inzicht komen in de aard van eenzaamheid, zegt Parbhudayal. ‘Uit onze analyse is bijvoorbeeld gekomen dat eenzaamheid in Den Haag in alle lagen van de bevolking en in alle leeftijdscategorieën speelt. Dit betekent dat je je beleid daarop moet aanpassen. Jongeren hebben een andere aanpak nodig dan ouderen.

Door wijkprofielen te analyseren en oorzaken van eenzaamheid te identificeren, zijn er 21 Haagse persona’s gecreëerd. Dit zijn profielen van mensen die representatief zijn voor de verschillende groepen kwetsbare burgers in de betreffende stadsdelen en wijken. Aan de hand van deze Haagse persona’s ontwikkelt Den Haag een gerichte effectieve aanpak per wijk.

Meer informatie

leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.